Forskning om kvinnlig orgasm

Den kvinnliga orgasmen är något som under lång tid i vår historia har varit tabu. Kvinnors sexualitet överhuvudtaget var länge tabu, och detta är något som har gjort att forskningen på detta område ligger efter forskningen inom många andra. Men forskare runt om i världen börjar sakta men säkert komma ikapp, och kompensera för de historiska bristerna.ZmurkoFranciszek_Sinnenrausch

En av de forskarna är Barry Komisaruk, som forskar vid Department of Psychology på Rutgers University i New Jersey i USA. Han har mätt hjärnaktiviteten hos kvinnor som får orgasm, något som inte är det allra lättaste; försökspersonerna måste ligga i en ståltub, som brummar, gnisslar och låter, samtidigt som de får orgasm. Det är med andra ord inte en särskilt stimulerande miljö. Trots det har Komisaruk lyckats med sin forskning, och har fått fram intressanta resultat. Han kunde efter mätningen se att de flesta av hjärnans delar är aktiva vid en orgasm, vissa oväntat aktiva, enligt Komisaruk. Det gällde till exempel hippocampus och lillhjärnan. Komisaruk menar dock att det egentligen inte är konstigt att dessa delar är aktiva, eftersom vi skapar minnen och fantasier i hippocampus, och lillhjärnan tar hand om kroppens muskelspänning. Även den del av känselbarken som är kopplad till underlivet var mycket aktiv under orgasmen, liksom hypotalamus (som utsöndrar oxytocin) och nucleus accumbens (som reagerar på njutning).

Forskare kommer nu att använda samma teknik för att undersöka män, både de som kan få orgasm och de som har problem. Det forskarna hoppas kunna uppnå med detta är att de som har problem ska få en visuell bild av de delar i deras hjärna som “saknas” vid orgasm jämfört med de som inte har problem, vilket är tänkt att hjälpa dem medvetet lära sig att aktivera just de delarna i hjärnan.

Det finns dock fortfarande mycket om den kvinnliga orgasmen som forskarna ännu inte vet. Nya studier tyder till exempel på att de muskelsammandragningar som sker vid orgasmen kan bidra till befruktningen av ägg, vilket skulle betyda att den kvinnliga orgasmen har en uråldrig biologisk funktion som vi inte tidigare vetat om. Om du vill bedriva egna empiriska studier om den kvinnliga orgasmen hittar du alla sexleksaker du behöver på Vuxen.se.

Taggar:
tribune