Japan leder utvecklingen av robotar

Teknik är en stor industri i Japan, och landet är ledande inom många områden av teknisk utveckling. Ett sådant område är utvecklandet av mer eller mindre mänskliga robotar. Under 2000-talet har man i Japan utvecklat flera olika modeller av robotar som på sikt förväntas fylla olika roller i samhället. En av de robotarna är Wakamaru, en gul, meterhög robot med armar och människoliknande ansikte. Wakamaru är designad för att fungera som sällskap åt Japans äldre, ensamma befolkning. Det föds för tillfället för få barn i Japan, vilket kommer att skapa en lucka i befolkningen som Wakamaru förhoppningsvis ska kunna fylla. Wakamaru kan kommunicera med människor på ett sätt som var unikt när den skapades. Den kan till exempel hämta nyheter från internet och fråga dess ägare vilken typ av nyheter den vill höra, och ge hälsoråd som ”Du ska inte äta så mycket”. Wakamaru utvecklades av Mitsubishi Heavy Industries, och har sedan den skapades redan arbetat på sjukhus och företag under prövotider. På de platser där Wakamaru arbetat har roboten blivit saknad när den tagits tillbaka – den blev som en familjemedlem.Japan leder utvecklingen av robotar 1

En annan robot som skapades för att fungera som sällskap åt ensamma människor är Kirobo. Kirobos blivande följeslagare är dock ensam av en mycket annorlunda anledning – han ska skickas upp i rymden. Kirobo är bara 34 centimeter hög, och ska vara sällskap åt astronauten Koichi Wakata, som ska skickas upp i en raket från Japan på väg mot den internationella rymdstationen, där han ska ta över befälet. Kirobo kan samtala med Wakata på japanska, och kommer att spela in samtalen. Roboten kan också förmedla meddelanden från kontrollrummet i Japan till Wakata.

Nere på jorden har man i Japan också utvecklat en robot som förutom att vara sällskap faktiskt kan fylla en yrkesroll, nämligen lärare. Professor Hiroshi Kobayashi har utvecklat roboten Saya, som på ett verklighetstroget sätt kan uttrycka känslor som förvåning, rädsla, äckel, ilska, glädje och sorg. Känsloimitationerna är så verkliga att barn faktiskt har börjat gråta efter att ha blivit utskällda av sin ”lärare”. Än så länge har dock ingen, inte ens i Japan, lyckats uppfinna en robot som känner känslor på riktigt.

Om du vill besöka robotarnas hemland och behöver hjälp med att hitta bra och billiga hotell i Tokyo, kan du besöka Hotelltokyo.se.

tribune